субота, 7 травня 2011 р.

Використання не ліцензійного програмного забезпечення

контрафакт
Нещодавно написав статейку про використання не ліцензійного програмного забезпечення або простіше кажучи піратського.
Стаття може бути цікава та корисна організаціям, які використовують контрафакт. В часності таким посадовим особам як: директора, бухгалтера, системні адміністратори або ІТ-спеціалісти.
По статистичним даним за минулий рік в Україні використовується приблизно 70% не ліцензійного програмного забезпечення(далі пз). Такі дані заставляють задуматись. Багато організацій вже знають, що таке перевірки і їхні можливі наслідки, а для тих хто не знає буде корисно почитати інформацію нижче.


1.Авторське право.
Програмне забезпечення є об’єктом авторського права і охороняється законом. Згідно закону: використання, завантаження, зберігання, передача, продаж, встановлення, копіювання, розповсюдження без згоди власника є порушенням його авторського права і тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність. Іншими словами - Ви скоюєте злочин, за який маєте відповідати згідно законодавства.
Поняття «використання ліцензійного пз» означає, що Ви маєте лише право(згоду власника) на користування його інтелектуальною власністю, а не права на сам «винахід». В ліцензії ж оговорюються всі моменти стосовно того, як Ви можете використовувати цей продукт: чи маєте право його комусь передавати, скільки разів можете його встановлювати, і чи маєте право втручатися в програмний код, а також питання стосовно термінів користування даним пз тощо.

2. Відмінності між ліцензійним та контрафактним пз. Признаки ліцензійного пз.
Доказами ліцензійного пз є: сертифікати відповідності або ж голографічні наклейки з різними ступенями захисту, ліцензійні угоди, диски-носії з яких встановлювалось пз, бухгалтерські документи, які підтверджують факт придбання пз.

Негативні наслідки купівлі не ліцензійного пз:
Нестабільність роботи системи;
Юридичні переслідування за використання неліцензійного пз;
Відсутність технічної підтримки;
Обмеження доступу для отримання оновлень;
В результаті, Ваші комп’ютери підвергаються значним ризикам, в числі яких: несанкціонований доступ до персональних даних під час роботи в Інтернеті, витоки та втрата конфіденційної інформації (звітності, баз клієнтів), регулярні вірусні атаки.
І як результат - втрати важливої інформації із-за простоїв, викликані збоями пз, втрачені можливості, недоотримання прибутків, значні фінансові втрати 
На додаток до всього цього, для організації вкрай важливими є ризик втрати ділової репутації!

Переваги ліцензійного програмного забезпечення:
  Технічна підтримка розробника;
  Право на своєчасні оновлення та виправлення, які забезпечать максимальну функціональність та стабільність роботи системи;
  Впевненість в безпеці ваших даних;
  Зниження юридичних - бізнес ризиків, які можуть негативно вплинути на імідж компанії та її позиціонуванні на ринку серед конкурентів.

3. Ризики та відповідальність за використання контрафактного пз.
Хто в компанії має нести відповідальність за використання не ліцензійного пз?
Несуть відповідальність всі причасні особи, а саме:
  Директор, який дав команду на використання не ліцензійного пз або знав про його наявність, 
  ІТ - спеціаліст, який його встановив,
  Бухгалтер, який його використовував(пз) і який бачив, що рахунків на оплату пз не було, тому не міг не знати про його не легальність,
  Будь-який працівник, який встановив і користувався піратською програмою.

ІТ – спеціаліст. В посадові інструкції чітко зазначено, що дана особа має слідкувати за дотриманням авторських прав. В разі виявлення не ліцензійного пз, працівник має його вилучити або повідомити керівництво у вигляді доповідної записки про необхідність його ліцензування(копію записки залишити в себе). Під час перевірки будете мати можливість зменшити юридичну відповідальність. Працівник, який особисто встановив контрафактне пз, або знаючи про його наявність нічого не зробив, щоб усунути це правопорушення, автоматично приєднується до злочину і несе повну карну відповідальність. 

Відповідальність. Якщо сума збитків не перевищує 5400 грн. - то Вам загрожує лише адміністративне впровадження, якщо більше – то порушується кримінальна справа. За порушення авторських прав 176-ою статтею Кримінального кодексу передбачена кримінальна відповідальність у вигляді штрафу, обмеження свободи або позбавлення волі строком до 6 років. Крім санкцій, які стягуються на користь держави, пред'явити позови до порушника на стягнення компенсації можуть і правовласники.

4. Перевірки і аудит збоку контролюючих органів.
Хто має право перевіряти дотримання авторських прав?
Перевірки можуть здійснюватися:
·         Підрозділами кримінальної міліції(держ. Служба по боротьбі з економічною злочинністю);
·         Підрозділами СБУ;
·         Органами прокуратури;
·         Органами державної податкової служби;
·         Органами митної служби;
·         Державним департаментом інтелектуальної власності;
·         Органами по справах захисту прав споживачів.

Про ініціювання перевірки може повідомити будь хто: працівник компанії, конкурент, або ж сама компанія правовласник пз, також це може бути плановий чи профілактичний захід. Такі перевірки можуть здійснюватись як з попередженням так і без нього. Якщо є підозра на порушення законодавства комп’ютери можуть бути конфісковані для проведення експертизи та детального ознайомлення, при чому без рішення суду. 

З.І. Тож господа, робіть висновки! Рахуйте самі, що Вам дешевше - платити штрафи чи ліцензувати пз. 

Немає коментарів:

Ratings and Recommendations by outbrain