пʼятницю, 18 лютого 2011 р.

Фотограф

фото
Фотограф з мене такий собі. Фотки відповідно теж, такі собі. Передивлявся якось свій фото-архів, який до речі  вже займає понад 20 Гб(щоправда необроблених, не зжатих фоток). І як часто буває, вибрати нормальних фоток немає з чого :( .

Одного разу набридло мені це, який смисл фотати, якщо потім немає на що подивитись.
Камера в мене напів-професійна, не мильниця, але й не зеркалка.
Panasonic Lumix FZ7
Придбав ще в студентські роки, за майже 2000грн - Panasonic Lumix FZ7.

З надією на те, що буду так сказать освоювати фото-справу і радувати людей гарними знімками. Але, все звелось до банального фотографування в Авто-режимі. І таку ситуацію я спостерігаю не лише в мене :)). Народ має камери по 5000 грн, а тих фоток, які повинні вилітати з такої махіни немає. Мало того, багато з нас навіть не намагаються вникнути в процес фотографування!
Отож, мене захарило, бездумне фоткання і я спробував для себе, розібратись в деяких з основних фото параметрах і термінах.

Є така штука, яка називається ISO (80/100/200/400) - це світлочутливість. Тобто параметр, який відповідає за те, на скільки чутлива матриця вашої фото-камери до кількості світла, яку вона отримує(до навколишнього середовища). Простіше кажучи: якщо на вулиці світло і сонячно - ви зменшуєте ISO; якщо знімаєте в приміщенні, де менше світла - ви збільшуєте ISO.

Спробуйте виставити параметр - "Баланс білого"(сонце/хмари/лампочка). Ця штука відповідає за те, щоб кольори на знімку були максимально схожі з кольорами насправді, виглядали більш правдоподібними.

Далі одні з основних параметрів: Розмір діафрагми і швидкість затвору.
Діафрагма (f2.8/f3.2.f/f...) або апертура. Це простими словами дирка в об'єктиві, через яку проходить світло і падає на матрицю. Тепер детальніше: якщо на вулиці сонячно - в дирку потрапляє багато світла і фотка виходить пересвічена, відповідно потрібно зменшити цю дирку; і навпаки, якщо день похмурий, світла не вистачає, фотка виходить темнувата і мутна - потрібно збільшити дирку, щоб зайшло більше світла. Цим параметром регулюється не лише кількість світла а й глибина різкості. Всі бачили фотки, коли спереду хтось стоїть і його чітко видно, а ззаду фон розмитий, так от це і є глибина різкості. Якщо вам потрібно зосередити увагу на об'єкті сперду, а фон розмити - ви збільшуєте дирку, а якщо потрібно зробити панораму - ви зменшуєте дирку. Тепер по значенням діафрагми, в різних фотіках по різному, але зміст той самий. F2.8-F4-F5.6-F8-F11... Значення F2.8 - означає, що дирка (діафрагма) відкрита, а F11 - дирка майже закрита, тобто навпаки - чим менше число, тим більша дирка, чим більше число, тим менша дірка!
діафрагма
Зверху велика дирка(маленьке число)- фон розмазаний. Знизу маленька дирка(велике число) - різкість однакова.

Далі, швидкість затвору(S1/640,S1/500,S1/400..S1/2..S1,S4,S5...) або витримка. Схема така: є об'єктив, в якому міститься діафрагма(дирка), через яку світло проходить на матрицю, а між ними є затвор. Ось цей затвор, це ніби шторка, яка при натисканні перекриває цей потік світла. А швидкість, з якою вона закривається називається швидкістю затвору.
На приклад, коли ви знімаєте автомобіль, який рухається, з короткою витримкою, то отримаєте просто автомобіль, а коли з більшою витримкою, то на фото за машиною з'явиться шлейф.
Також, якщо ви будете фотати в ночі з високою швидкістю, то знімок може бути темним і недосвіченим. І навпаки, якщо в сонячний день знімати з низькою швидкістю, то фото буде пересвічене.

Ці дві величини(діафрагма і витримка) залежні одна від одної і утворюють так звану експо-пару . У фотіках є режими- "пріоритет витримки" або "пріоритет діафрагми", це значить, що один показник ви задаєте, а інший під нього підлаштовується автоматом. Я користуюсь цими режимами в залежності від потрібної ситуації: якщо просто статичне фото десь в парку - то "пріоритет діафрагми", а якщо знімаю як біжить дитина- то  "пріоритет витримки".

З.І. Тож тепер, я намагаюсь вдумливо фотографувати. Сподіваюсь надалі радувати вас якісними фото! Ви також пробуйте, експериментуйте з різними налаштуваннями своїх камер!


Немає коментарів:

Ratings and Recommendations by outbrain